De Puppy Academie
de opvoeding van je hond begint hier...

 

Honden praat


Terug naar overzicht

11-04-2018

Dingen die honden van mensen niet begrijpen

1. Knuffelen
Niet alle honden hebben een hekel aan een knuffel, sommige honden vinden alle liefde die ze krijgen heerlijk. Maar de meeste honden zien het feit dat jij je armen om ze heen sluit als een teken van dominantie, waardoor ze zich gevangen voelen in jouw greep. De meeste honden tolereren een dergelijke knuffel van degene die ze lief hebben en vertrouwen, maar dat betekent niet dat ze het ook echt fijn vinden. Kijk naar de reactie van een pup, deze verstijven vaak als je ze stevig vastpakt, waaruit blijkt dat ze de omhelzing niet als prettig ervaren. Het is daarom vooral belangrijk om kinderen te leren om honden niet te knuffelen, vooral als ze die niet kennen. Dit voorkomt veel ongewenste situaties!

2. Met teveel woorden communiceren
Omdat we zo'n sterke band hebben met onze hond, vergeten we soms dat het dieren zijn die niet alles begrijpen wat we zeggen! Een compromis sluiten als 'je krijgt een snoepje als je braaf bent' is een onzinnig idee. Ze begrijpen de woorden 'snoepje' en 'braaf' maar vervolgens niet waarom je het snoepje dan niet gelijk geeft want je zegt in hun oren immers dat ze al braaf zijn. Om verwarring te voorkomen kan je het beter simpel en in het nu houden. Gebruik de woorden die je hond al kent (braaf, snoepje, uit, spelen e.d.), de juiste toon (blij, boos) en lichaamshouding en de kans dat je hond je begrijpt is vele malen groter.

3. Schreeuwen
Natuurlijk hebben honden grenzen nodig en moet je die duidelijk aangeven. Je zal echter meer succes hebben met het belonen van goed gedrag, dan met schreeuwen als ze iets fout doen. Schreeuwen maakt je hond nerveus en bang. Op termijn zullen ze hiervoor zelfs ongevoelig worden omdat ze je niet begrijpen. Als voorbeeld, wanneer je hond je sokken steelt, dan kan je beter aanmoedigen om deze te laten vallen en dan belonen, in plaats van te schreeuwen dat ze heel stout zijn. Dat vraagt geduld, maar echt: het heeft op de lange termijn meer succes!

4. Het ontbreken van structuur
Honden hebben grenzen nodig en ze voelen zich comfortabel als alles gestructureerd is. Dieren leven van nature ook in een bepaalde routine, met vaste tijden om te eten, te lopen, naar het toilet te gaan etc. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden en niet te verwachten dat je hond zich aan jouw flexibele schema kan aanpassen.

5. Hun kop aanraken
Waaat? Honden worden toch heel graag geaaid? Natuurlijk staan veel honden het toe dat hun baasjes hun kop aanraken, maar ze vinden het niet altijd fijn. Dit is helemaal het geval als de hond je nog niet goed kent. Zorg dus dat ze genoeg ruime hebben om eerst aan je te wennen tot ze zich comfortabel genoeg voelen om een zachte aai op de kop toe te staan.

6. Oogcontact
Honden eigenaren kunnen minutenlang wegdromen in de bruine ogen van hun geliefde hond. Maar als de hond je niet kent, kan deze dit zien als een uitdaging of bedreiging. Voorkom dus intens oogcontact met een onbekende hond!

7. Niet toestaan om te snuffelen
Geur is voor een hond de belangrijkste bron van informatie om hun omgeving te leren kennen. Voor honden is een wandeling waarbij ze vrij kunnen snuffelen hetzelfde als een rondje langs social media voor ons. Zo ontdekken zij wat er in de buurt aan de hand is en welke honden nog meer actief zijn! Als je je hond telkens wegtrekt, heeft dat hetzelfde effect als iemand die opeens jouw mobiel of computer uitzet als je op Facebook zit. Probeer dus een beetje begrip te hebben voor je hond als deze ergens lang aan ruikt tijdens de volgende wandeling.

8. Ze aankleden
Trek honden alleen lichte truien of jasjes aan om ze warm te houden als het echt heel erg koud is. En zelfs dan kun je afvragen of het echt nodig is. In de natuur dragen dieren immers ook geen kleding. Honden in grappige outfits is echt een no-go. Ze worden dan uitgelachen door mensen en hoewel sommige honden alle aandacht leuk vinden, zullen de meeste honden dit niet begrijpen. Ze kunnen dan verward en nerveus raken door alle reacties.

9. Sterke geuren
Een hond ruikt 10.000 tot 100.000 keer meer dan een mens. Je kunt je dus voorstellen dat de sterke geur van schoonmaakmiddelen en parfum je hond kunnen irriteren. Hou je hond dus op afstand als je iets gebruikt met een sterke geur!

10 Te lang alleen laten
Honden leven van nature in groepen en ze leven nu voor jou! Als je je hond te lang alleen laat en vervolgens te weinig aandacht geeft als je thuis komt, zal je hond veranderen in een zielig hoopje hond. Natuurlijk moet een hond een paar uur alleen kunnen zijn als je werkt, maar zorg dan wel dat je voldoende aandacht geeft zodra je weer thuis bent. Heb je een drukke agenda? Zorg dan voor een goede 'doggy-sitter' of een vriendelijke buurman of -vrouw om eenzaamheid bij je hond te voorkomen!



Terug naar overzicht


De Puppy Academie

Onze cursussen starten WEKELIJKS.

Essentiële start van een juiste opvoeding leer je hier spelenderwijs. Snel en praktisch aan de slag met je Pup.

  • Sociale omgang met andere honden en mensen.
  • Contact met de baas.
  • Socialiseren met situaties en materialen.
  • Herkennen van en omgaan met het gedrag van je pup.
  • Antwoord op al je vragen zoals: zindelijkheid, lopen, spel, bench, voeding.

Ons opleidingscentrum is aan: 
Daniken 1 in Schinnen
(bij de oude steenfabriek)

 

Onze huisdieren zijn massaal te dik...

Maar liefst de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Dat blijkt uit recente cijfers van de Universiteit Utrecht.
Diervoedingsspecialist Ronald Jan Corbee luidt de noodklok: "We moeten echt meer aan preventie gaan doen, want een te dikke kat krijg je moeilijk aan het sporten."


Fors
Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten het afgelopen jaar onder leiding van Corbee zo'n 400 honden en 400 katten. Maar liefst 50 procent daarvan bleek in meer of mindere mate te dik. "Dat is een fors aantal", stelt Corbee. 
Lees meer:  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171117_00050885/onze-huisdieren-zijn-massaal-te-dik





 

Verwen jij je hond ook door spullen te kopen?

Koop je veel spullen voor je hond naast het gewone voer?

  Elke week meer dan 1 product   Elke maand wel iets   Heel af en toe   Nooit   Overig